image image image image image
Kapellets hage passer fint til alle slags selskap. Her kan vi dekke til opptil 80 gjester
2002 Kapellet som ble vigslet av biskop Olav Skjevesland
I alle tømmerhyttene er det muligheter for overnatting, kick-off, badstu o.l.
De utsmykkede toalettene skaper en spesiell stemning rundt bordet
Amfiet kan brukes til teateroppsetninger, konserter og kulturkvelder etc.

2011 Ekte glede vokser på trær

2011_10_Hjrdis_og_Erik_Ekte_glede

2011_Ekte_glede_vokser_p_trr

 

HJØRDIS LINDLAND BESØKER DEM, SNAKKER MED DEM OG SKRIVER DIKT TIL DEM. JULETRÆRNE I HENNES SKOG

FOSTRES IKKE HELT SOM ANDRE TRÆR

TEKST: ANGELIQUE KRAFFT • FOTO: HUGO LANDE

 

De siste to lørdagene for jul er det tradisjon med Juletredager på Lindland gård. Markedet er godt besøkt, for det går gjeteord om Hjørdis Lindlands spesielle juletrær. Hun ser på seg selv som en barnehjemsbestyrer for dem.

Jeg er fostermoren som tar vare på trærne og gir dem et sted å være fram til Jul. Hvert tre har sin personlighet og blir formet etter den. Jeg vil ikke ha flere enn at jeg kan gå over og bli kjent med hvert eneste tre, smiler hun.

Utstyrt med en spesialsaks inspiserer Hjørdis den grønne skogen av Korea-edelgran, Fjelledelgran og Nordmannsedelgran. Noen grener klippes, andre får riktig form med en gjenoppretter. Når hun synes et tre fortjener det, knytter hun et lite dikt, eller henger opp en julekule på en av grenene. Når en fugl har bygget rede i et av hennes juletrær, premieres det med en gullstjerne i grantoppen. På noen trær fester hun gule merkelapper. 400 kroner. Bibler til Kina står det. En del av inntekten fra juletresaIget er satt av til gode gjerninger. Hva er det med Hjørdis og trær undrer vi.

Jeg elsker skogen. Den innbyr til ro og harmoni. For meg er det en gulrot å få gå ut i skogen. Jeg bruker timevis på å vandre mellom trærne og snakke med dem, sier hun.

LIDENSKAPELIG HOBBY

Hjørdis og Erik overtok slektsgården i 1989. Sammen har de bygget opp garden på Skuggestøl til et unikt reiselivsanlegg med bonderomantiske bygninger, en navngjeten prinsessedo og et makeløst kapell spesielt tiltenkt lidende sjeler. Det hviler en sjelden omtanke bak alt de gjør, og gjenbruk slynger seg som en rød tråd gjennom prosjektene.

Å starte med juletrær strider Litt mot naturen omkring oss her på Skuggestøl. Det skjer alltid noe uventet, som soppangrep eller at rådyrene spiser opp knoppene, men skogen er som sagt veldig viktig for meg. Og som medlem av organisasjonen Norsk pyntegrønt har jeg et fagmiljø og tilgang til masse nyttig kompetanse som jeg kan dra veksler å, sier Hjørdis. Juletreskogen er ikke en levevei, men en lidenskapelig hobby.

Den tidligere tannlegen humrer: - Før regulerte jeg tenner. Nå retter jeg grener, ler hun.

KREATIVT GJENBRUK

Erik, som også har sin bakgrunn som tannlege, bruker sine kreative evner på bygningsmasse og gjenbruk. Han er hjernen bak en rekke installasjoner som gjør et besøk på garden til det reneste juleeventyret. Hans skapertrang handler også mye om å gjøre mye om å gjøre gode gjerninger og å se ny nytteverdi i gamle gjenstander . Det er nesten sykt å se hvor mye vi kaster, kommenterer han.

Oppunder jul er det nestekjærlighet og gjestfrihet som står i fokus Lindland gård. Med duften av Lindland kringla hengende i veggene venter åpent hus og varme desember-opplevelser når man kommer til gårds for å velge ut sin spesielle julegran. Treet som blir stående igjen, det som ingen vil ha til jul, blir ikke kastet. Tvert imot, det får hedersplassen i familien Lindlands stue.

DET SKJER I RISØR HØSTEN 2011 / VINTEREN 2012



Hva skjer på Lindland Natur

Omvisning på Lindland Natur

Omvisning på Lindland Natur
Vandring og Omvisning   Lindland Skogskapell   på...
Les hele historien
Design: Promotek |  Redaktør: May-Brit Blesvik